De 5 voordelen van multisportontwikkeling

Sporten is o.a. goed voor de fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor de sociale ontwikkeling en het emotioneel welbevinden. Kies je niet voor een, maar voor meerdere sporten dan komen de volgende vijf voordelen aan het licht:

1. Een brede lichamelijke en motorische opvoeding

Eerst bewegen, dan sporten, dan specialiseren. Doe je dat niet, dan krijg je houterig bewegende kinderen, die steeds moeilijker mee kunnen komen in het bewegings- en sportonderwijs.

2. Een brede sociale ontwikkeling

Kinderen die op jonge leeftijd verschillende sporten beoefenen ontwikkelen zich beter op de volgende aspecten: life skills, sociaal gedrag, gezondheidsbewustzijn en de omgang met een diversiteit aan mensen.

3. Focus op plezier in plaats van prestatie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die plezier hebben in hun sport succesvoller zijn dan kinderen die geen plezier hebben in hun sport. Meerdere sporten beoefenen, of het nu gelijktijdig of opeenvolgend is, houdt het leuk afwisselend en spannend voor kinderen.

4. Betere topsportprestaties

Plezier is ook de sleutel tot betere topsportprestaties:  Een multisportontwikkeling van kinderen is goed voor onze topsportprestaties om twee redenen:

1. Ontdekken van talenten: komt een kind in aanraking met meerdere sporten dan kunnen we ook meer talenten vinden.
2. afhaken door blessures: kinderen die al van jongs af aan dag in dag uit met dezelfde sport bezig zijn en eenzijdig leren, hebben een grotere kans op lichamelijke en mentale blessures.

5. Jong geleerd is oud gedaan

Hoe meer sporten je op jonge leeftijd probeert, hoe groter de kans dat je een sport vindt die je echt leuk vindt. En hoe leuker je een sport vindt, hoe langer je deze blijft beoefenen. En dit is het uiteindelijke doel van een multisportontwikkeling van kinderen: investeren in een levenslang sportief leven.

Bron: Margot van Beusekom